Balatonboglár

Balatonboglár a Balaton déli partján fekszik, lankás, dombos, szép vidéken. A tó - mint a déli parton mindenütt - sekély, könnyen melegszik, talaja bársonyos, homokos. Szörfözni és vitorlázni, és kirándulni is lehet, pár perces kerékpározással  pedig elérhető a település hangulatos kertváros része, Szőlőskislak, ahol megismerhetők a vidék gyümölcsei és Balatonboglár nemes italai. Balatonboglár környezeti kultúráját a szőlő és a gyümölcs uralja évszázadok óta, melynek feldolgozását a közelmúltig a BB végezte - világszínvonalon.

Rendszeres hajójáratokkal a Balaton valamennyi települése elérhető, a csalogató platán strandon pedig megtekinthetők az első balatoni révhajózás kikötőjének nyomai.

Méltó környezetben, felújítva ismerteti meg az ide látogatókkal a saját- és balatoni gőzhajózás történetét a Balaton Csavargőzös Műemlékhajó, melyre bármilyen mostoha időben fel lehet szállni, mivel a vízpart száraz felén horgonyoz.

Balatonbogláron 6 strand, 1 uszoda, 1 élményfürdő és 1 wellness központ áll rendelkezésre. A Platán strand a Balaton egyik legnagyobb és legjobban felszerelt szabad strandja, amely évről évre a „Kékzászló” minősítést is megkapja. Szintén a Platán strandon található a Buborék Élményfürdő, ami csúszdájával, élménymedencéjével, vizes játékaival minden korosztálynak izgalmas kikapcsolódást jelent.

A Bugaszegi Téglagaléria egy olyan különleges hely, amit az alapító mintegy tíz évnyi sajátkezű munkájával, régi, többségében „címeres” téglákból épített. A várkastély-jellegű építménye egy igazi kuriózum, ahol történelmi emlékpark, jurta sátor, harangtorony, kemence és a mindig termő Gecsemáni-kert található.

A város központjában lévő természeti terület a Várdomb, ahol a hangulatos erdősáv és a piknikezésre csábító füves terület mellett ott van a híres Gömbkilátó és a Kalandpark és Bobpálya is.

Balatonboglár városa erősen kötődik a a gasztronómiához. Számos rendezvénynek, fesztiválnak is ez a központi eleme, mint például a Jazz és a Bor Fesztiváljának, a Halászléfőző Versenynek, vagy az októberben Szőlőskislakon évek óta megszervezett Tökös Ételek Fesztiválja is. A városban pedig számos remek étterem található, melyek ízelítőt adnak vendégeiknek a magyaros ételek ízvilágából és a helyi borok zamatából.

Forrás: Balatonboglárról röviden - Képek, Leírás, Elérhetőségi információk kiránduláshoz (kornyeke.hu)

Egyéb linkek Balatonboglárról és környékéről:

https://balatonboglar.kornyeke.hu/bugaszegi-teglagaleria-es-tanya

https://balatonboglar.kornyeke.hu/dutra-muzeum

https://balatonboglar.kornyeke.hu/gombkilato-xantus-janos-kilato

https://balatonboglar.kornyeke.hu/kalandpark-es-bobpalya

https://balatonboglar.kornyeke.hu/balaton-csavargozos-muemlekhajo

https://balatonlelle.kornyeke.hu/radpusztai-arpad-kori-romtemplom