Somogyvár

Szent László király 1091-ben alapította a a középkori Magyarország legnagyobb monostorát Somogyváron; Koppány vezér egykori birtokán telepített le a dél-franciaországi Saint-Gilles-ből hívott bencés szerzeteseket.

A település nevezetességei:

- Szent Egyed Bencés Apátság Romjai és Szent László Nemzeti Emlékhely: A látogatóközpont kiállítása bemutatja a magyar középkor talán legnagyobb hatású királyát. A központ szomszédságában kialakított parkból induló, a hegy oldalában sűrűn kanyargó, fából ácsolt sétaúton közelíthető meg a várhegyen elterülő romterület.

- Széchenyi kastély, Somogyvár: Somogyváron a Széchenyiek a XIX. század elején építettek gyönyörű kastélyt. A kastélyt botanikai értékekkel bíró 24 hektáros park veszi körül, és itt található a Széchenyi-család klasszicista jellegű sírkápolnája is.

- A kastély és a park a jelenleg itt működő speciális általános iskola igazgatójának engedélyével látogatható.

- Brézai Parkerdő: Somogyvár községtől délre található, a parkerdő bejáratánál egy több objektumból álló pihenőhely került kialakításra, mely alkalmas a teljes családot megmozgató aktív pihenést szolgáló kikapcsolódására.